V zbierke SKCH na pomoc Ukrajine sa zatiaľ vyzbieralo vyše 750.000 eur

02.03.2022 Bratislava

Bratislava 2. marca (TASR) - V zbierke Slovenskej katolíckej charity (SKCH) na pomoc ľuďom z Ukrajiny sa zatiaľ vyzbieralo vyše 750.000 eur. Z tejto sumy uvoľnili 40.000 eur, ktoré zaslali ukrajinskej charite a 25.000 eur diecéznym a arcidiecéznym charitám na Slovensku, poskytujúcim akútnu pomoc utečencom na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa SKCH Monika Molnárová.

Zamestnanci a dobrovoľníci SKCH a diecéznych a arcidiecéznych charít pomáhajú na slovensko-ukrajinských hraniciach od príchodu prvých ukrajinských utečencov, sú súčasťou krízového štábu a prvej kontaktnej línie. Pomoc katolíckej charity smeruje aj priamo na Ukrajinu.

"Pri pohľade na to, ako sa ženy lúčia s manželom a deti s otcom, je ťažké ubrániť sa emóciám. Aj naši kolegovia utierajú slzy deťom a plačú s ich matkami. Zúfalstvo, ktoré Ukrajinci v posledných dňoch zažívajú, sa dotklo nás všetkých, čo dokazuje aj nesmierna vlna solidarity od ľudí z celého Slovenska," povedal generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech. Do zbierky, ktorú vyhlásila SKCH, je možné prispieť aj naďalej.

Charita taktiež vyzýva ľudí, ktorí vedia poskytnúť ubytovanie utečencom, aby sa prihlásili na stránke Konferencie biskupov Slovenska. Rovnako potrební sú dobrovoľníci pomáhajúci na hraniciach alebo s odvozom utečencov do ubytovacieho zariadenia. Prihlasovať sa môžu na mailovej adrese dobrovolnictvo@charita.sk. Charita taktiež pravidelne aktualizuje zoznam potrebných potravín a hmotných darov, ktoré možno prinášať na zberné miesta po celom Slovensku.

Vojnový konflikt zmenil aj smerovanie darov charity na projekty pomoci na Ukrajine. SKCH pomáha v susednej krajine od roku 2014 projektom Adopcia na diaľku na pomoc deťom z chudobných rodín a detských domovov a projektom humanitárnej pomoci pre rodiny, ktoré utiekli z oblasti separatistov. Na humanitárnu pomoc na Ukrajine zaslala SKCH 42.000 eur. Projekt Adopcia na diaľku vyčlenil od začiatku konfliktu pre pomoc na Ukrajine 130.000 eur.
 

Vyberte región

mark